Wednesday, June 17, 2009

Project Three: Art Gallery

A gallery designed for a flamboyant artist who works with
primarily glass sculptures.

Gallery Space:

The gallery viewer walks in and out of the 'boxes':

main route -> smaller routes -> box
Each box has a different quality.
This is due to the gallery space
capturing and filtering light
encapsulating and liberating
according to the spaces.


glass sculpture by Dale Chihuly


SITE
OBSERVATIONS


Site sandwiched between two buildings


back alley that runs directly behind the site

sun moves diagonally across the building:

i)morning sun striking the facade of the building on the site.
ii)The late afternoon sun striking the facade of the building directly opposite.

Light reflects off the building opposite, onto the facade of the site (in red)


building directly opposite site

reflection upon facade of site


FACADE:
Textured facade:
to capture and play with the reflected light.

to reflect the 'boxes' within on the exterior,

***

PLAN:

LANE-WAYS leading to 'BLOCKS/BOXES'


extraction of road network

distillation of system:
major artery->
smaller lane-ways -> habitable spaces


boxes 'floating' in light filled space,
Sandwiched by the walls of the neighboring buildings.

***

SECTION:

Relationship between

GROUND PLANE + ROOF



FINAL SECTION


MODEL:

model

facade of gallery

Illumination by light on facade

roof detail in section:
- tilting of roof louvres, different thicknesses and sizes
for different spaces

Central cavity
:
louvres tilt in, illuminating the curves constantly throughout the day


back facade-facing alley


roof detail as viewed from alley

artist's studio space

section through large sculpture space-morning sun

a smaller, more intimate gallery that displays the artist's paintings

sculpture garden in relation to roof
artist's apartment supporting the garden tier.

Apartment:
Private Access
Suggested movement:
i)through alley
ii) through gallery space


***

VIGNETTES:




projection room

view of sculpture garden + exterior of artist's apartment

artist's apartment: quiet, shielded from light, allows him to take a break

Thursday, May 7, 2009

Project Two: Room and Narrative Final Submission


Edward Hopper's Summer interior.
I noticed how abnormally large the bed was for a room, it seemed to fill up the room.
It seemed to me, how sleeping was the main occupation here,
hence my narrative:

A woman who sleeps her depression away.

Sleep, here is the key.
I chose to focus on the action of sleeping.
Thus, I designed a series of rooms solely on the focus of sleeping. The rooms differ in terms of offering different quantities and quality of sleep. Light seeping into the room controls the character of sleep, it also lends varying atmospheric qualities to the room.

I played on the basic actions most people convey when they approach a bed,
namely:

"Crawling" into bed,
"Rolling" in bed,
"Falling" into bed.

What I did was to emulate and exaggerate these every-day actions, using them to determine the shape and space of the room.

Determining the actions that relate to sleeping


Allowing the actions to shape the space

Control of actions through light
that is, what time she wakes up, how the devices allow her to live out the actions
through the selective admission of light.
Drawings
a walk through section and plan of
the rooms

Actual plan configuration

Detail of each room
'crawl'

'roll'

'fall'

corridor


Axonometric

model:
'crawl into bed' space

corridor leading from 'crawl' room to 'roll' room,
the corridor emulates the action of moving towards a bed
stand-squat/lean-crawl,
thereby ensuring a smooth negotiation of the height change between the rooms.

'roll in bed' space

how light falls in
'roll in bed' space

'fall in bed' space
where she walks down to a bed under a body of water
and falls backwards into bed
this space leads from the 'roll in bed' space

movement from one to another

Friday, April 10, 2009

Random Post: Stairs

Stumbled upon this;
installation in a house.
The installation's all about redefining the use of the stair,
making it now the center of the house,
departing from the notion that a flight of stairs
was just a device that was meant to be used and not seen.




By splitting the stair into two and determining different routes that branch off into rooms, somehow makes it feel that the stairs are the starting point in the house.
The splitting of the stair especially makes it feel that only one side is supposed to be used for the ascent and the other for the descent.
It's strange how little devices like that make us change the pattern of our movements without registering a 'blip' on the neuro-scale.

Can read the original article here, it's in french though.
http://www.thetrendygirl.net/2009/03/le-grand-escalier.html
good to have translators ready :)